Obiceiurile alimentare a copiilor pot să înebunească părinţii. Copiii nu fac asta intenţionat ei doar privesc altfel lucrurile decât adulţii şi eu cred că părinţii pot învăţa de la copii câteva lucruri despre alimentaţie.
Majoritatea copiilor sunt foarte curioşi de unde vine mâncarea lor şi cum se prepară. Când sunt lăsaţi să decidă singuri şi le sunt prezentate câteva opţiuni sănătoase ei, spre surprinderea multora, aleg o dietă destul de sănătoasă.
Desigur, deciziile copiilor în ceea ce priveşte alimentaţia este influenţată şi de familie, prieteni şi de mass-media, dar instinctul natural pot să-i ajute să aleagă alimentele potrivite pentru a echilibra nutriţia lor.
Aşa că iată câteva lucruri la care să fii atent când te uiţi la copii ce mănâncă.
Copiii mănâncă doar ce le plac şi când mănânci ce îţi place nu este la fel ca atunci când mănânci ce apuci pentru că mâncatul trebuie să fie plăcut indiferent de vârsta care o ai. Deci copiii se focusează pe ce le plac şi adulţii ar trebui să facă la fel. Având în vedere multitudinea de alimente existente este uşor să creezi o dietă care să fie gustoasă şi sănătoasă în acelaşi timp.
Un alt lucru pe care copiii îl fac: mănâncă când le este foame şi se opresc când sunt plini. Copii reacţionează la semnalele biologice care îi împing să mănânce. Şi dacă nu sunt obligaţi „să termine tot din farfurie”, se descurcă foarte bine cu numărul de calorii ingerate.
Ca şi adulţi de multe ori ignorăm aceste semnale, poate suntem prea ocupaţi să mâncăm, poate ţinem vreo cură de slăbire, dar ne trezim că recuperăm mai târziu în aceeaşi zi. Noi ar trebui să reacţionăm când organismul ne anunţă că nu mai are „carburant” şi să învăţăm să ne oprim atunci când suntem plini dea dreptul. Cu toţii ştim cum copiii ne spun mereu când le este foame şi când sunt plini.
Un alt lucru pe care copiii îl fac este să aleagă alimente care arată bine, care sunt pline de culori şi acesta este unul din motivele pentru care produsele din supermarket care se adresează copiilor sunt ambalate în pungi foarte colorate şi au foarte mulţi coloranţi. Salvarea noastră este că natura ne oferă foarte multe soluţii la dispoziţie, legume şi fructe care „le fură” ochii copiilor şi culorile acelea indică că sunt pline de antioxidanţi, vitamine şi minerale şi aceştia sunt nutrienţi care vin ca bază pentru sănătatea lor şi a noastră.
Cu siguranţă ai observat că dacă îi dai copilului tău legume şi fructe, întotdeauna le va prefera pe cele uşor crocante în detrimentul celor moi. Legume crude precum morcovii de obicei sunt pe placul copiilor şi le evită pe cele moi. Şi copiii cu siguranţă nu ştiu, dar legumele care sunt crude sau uşor fierte la steamer reţin mai multe vitamine decât legumele care sunt prea gătite.
De asemenea, copiilor le mai plac alimentele pe care le prepară ei şi asta este o metodă foarte uşoară să îi faci să mănânce ceva. Una din metodele testate pentru a convinge „mofturoşii” să mănânce ceva este să îi implicaţi în procesul de gătire un motiv foarte bun să petreci un timp de calitate cu copilul tău.
Pentru adulţi, gătitul acasă nu înseamnă doar să controlezi ce pui în mâncare ci poţi controla şi porţiile.
Şi nu ştiu dacă mă credeţi dar copiilor le place să încerce alimente noi, probabil că nu din prima dar din mai multe încercări copiii vor învăţa să accepte şi alte alimente. Dacă lăsaţi alimentele la îndemână probabilitatea ca ei să le încerce este foarte mare. Adulţii au tendinţa să consume aceleaşi alimente iar şi iar, aşa că încercaţi câte un fruct nou din când în când în cadrul familiei, astfel puteţi creşte nutrienţii consumaţi.
Să mănânci ca un copil nu înseamnă să te joci cu mâncarea sau să te strâmbi la masă dar există câteva motive foarte bine întemeiate de ce ar trebui să mâncăm precum copiii şi dacă înţelegem cum copiii aleg în mod natural alimentele care le mănâncă şi mai ales cât mănâncă, cel mai probabil că vom învăţa să mâncăm mai sănătos şi noi.
Împreună deprindem obiceiuri sănătoase!
Sursa: autovindecarea
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu