Preparate, aplicatii interne si externe
Ani
de zile, virtutile catinei au fost ignorate, tocmai din cauza marii ei
raspandiri. Cine sa bage in seama o tufa tepoasa, catarata pe
povarnisurile nisipoase din marginea drumurilor de tara, pe dealurile
pietroase ori prin ostrovurile inconjurate de ape?
"Gard
viu", asa cum i se spune prin multe locuri, catina a fost vreme
indelungata doar prietena porumbeilor si-a paunilor (ea lipseste si
astazi din multe culegeri de plante medicinale), inainte sa devina o
"bomba" a medicinei fitoterapeutice, o planta-miracol care vindeca
aproape orice rau.
Actiune terapeutica
Preventiv:
datorita cresterii rezistentei la agentii patogeni, creste si
rezistenta la efort. Energizant puternic, da rezultate rapide in
recuperarea energiei dupa efort fizic si intelectual. Scade durata de
convalescenta dupa boala.
Curativ:
preparatele din catina alba, asociate cu orice alt medicament (fie el
si crema), ii maresc acestuia considerabil efectul, scazand totodata
actiunea negativa a medicamentelor de sinteza. Catina este
radioprotectoare, fotoprotectoare (protectie pentru plaja), cicatrizant
puternic. Are efect pozitiv in cazul unei proaste circulatii periferice.
Avand efect imunomodulator, se recomanda in cancer si HIV (SIDA). E buna in malnutritie, in boli fiziologice.
Asociata
altor plante medicinale, catina face - pur si simplu - minuni.
Rezultatele clinice apar si in functie de priceperea celui care
foloseste catina.
Reteta de baza: 1 kg de fructe de catina, putina apa, zahar in volumele recomandate mai jos.
Efect:
energizant, creste rezistenta la efortul fizic si intelectual,
antigripal, intaritor al sistemului imunitar, anticancerigen.
Sucul
de catina se bea sub forma de sirop, adaugand apa sau apa minerala
(20-30 ml sirop la 150-200 ml apa) in functie de gust si de efectele
constatate.
Sucul
de catina alba se poate asocia cu suc de struguri, zmeura, afine, mere,
portocale, lamaie, morcovi, varza, asociate chiar 2-3-4 intre ele. Se
poate asocia si cu cafeaua neagra, micsorand baza acesteia, micsorandu-i
efectul si nocivitatea. Consumul exagerat de cafea prezinta riscuri in
aparitia pancreatitei si a hipertensiunii.
Catina uscata
Se
asaza boabele de catina pe o tava. Se incinge cuptorul la temperatura
maxima, se baga fructele pentru a suporta un soc termic scurt de 100 de
grade. Apoi temperatura se coboara la 50-60 de grade (treapta mica a
cuptorului). Cand fructele sunt uscate, se scot si se lasa sa se
raceasca. Se macina fin, prin rasnita de cafea. Se conserva in borcane
de sticla. Praful e bun pentru ceai: o lingurita de pulbere se opareste
cu o cana de apa in clocot. Se lasa sa se infuzeze, apoi se bea.
Sucul de catina
Mod de preparare: se obtine casnic, din fructele proaspete de catina,
prin zdrobire cu lingura de lemn sau, mai rapid, cu mixerul, si nu prin
presare sau centrifugare, deoarece in acest fel s-ar pierde componente
ale catinei extrem de importante.
Mod de administrare:
Pentru intarirea sistemului imunitar - acest suc (sau mai degraba nectar, deoarece contine si pulpa, si coaja fructului) se consuma zilnic, in cantitati de 50-100 ml (50 ml = un sfert de pahar), o cura durand minimum o luna.
In cazul cand nu se cumpara de la piata, fructele de catina se pot culege pe toata durata toamnei si-a iernii (chiar si atunci cand sunt inghetate), putand fi pastrate la rece, in frigider, vreme de 1-2 saptamani. Pentru a face mai suportabil gustul destul de acru si astringent al sucului de catina, se poate adauga miere curata de albine (in proportie de 3:1), care ii potenteaza efectul.
· Ca tratament al unor boli - sucul de catina, mai ales atunci cand este asociat cu o alimentatie lacto-vegetariana, este un elixir regenerant si detoxifiant foarte puternic, cura cu el dand rezultate de exceptie in bolile grave. Este indicat in:
- boli ale sistemului respirator (bronsita cronica, astm), sensibilitate la infectiile respiratorii ale persoanelor intoxicate prin fumat, care lucreaza in mediu toxic - o cura de o luna cu suc de catina are efecte nu doar puternice, ci si stabile in timp.
- stari depresive - se tine un regim cu multe cruditati si se bea cate un sfert de pahar de suc dimineata si seara; pentru intensificarea actiunii tonice este indicata si cura cu polen.
- cancer cu diverse localizari - o combinatie nu foarte apetisanta, dar foarte eficienta in acest tip de afectiuni, este aceea dintre sucul de catina (un sfert de pahar) si sucul de usturoi (2-3 lingurite). In leucemie, o cura de 1-2 luni cu suc de catina are efecte miraculoase.
- infectii virale: herpes, hepatita virala A, B si C, HIV - actiunea catinei nu se manifesta direct, asupra virusilor, ci prin stimularea imunitara, care se face gradat. Se recomanda cura cu suc de catina, vreme de minimum 40 de zile.
Pulberea
Mod de administrare:
Pentru intarirea sistemului imunitar - acest suc (sau mai degraba nectar, deoarece contine si pulpa, si coaja fructului) se consuma zilnic, in cantitati de 50-100 ml (50 ml = un sfert de pahar), o cura durand minimum o luna.
In cazul cand nu se cumpara de la piata, fructele de catina se pot culege pe toata durata toamnei si-a iernii (chiar si atunci cand sunt inghetate), putand fi pastrate la rece, in frigider, vreme de 1-2 saptamani. Pentru a face mai suportabil gustul destul de acru si astringent al sucului de catina, se poate adauga miere curata de albine (in proportie de 3:1), care ii potenteaza efectul.
· Ca tratament al unor boli - sucul de catina, mai ales atunci cand este asociat cu o alimentatie lacto-vegetariana, este un elixir regenerant si detoxifiant foarte puternic, cura cu el dand rezultate de exceptie in bolile grave. Este indicat in:
- boli ale sistemului respirator (bronsita cronica, astm), sensibilitate la infectiile respiratorii ale persoanelor intoxicate prin fumat, care lucreaza in mediu toxic - o cura de o luna cu suc de catina are efecte nu doar puternice, ci si stabile in timp.
- stari depresive - se tine un regim cu multe cruditati si se bea cate un sfert de pahar de suc dimineata si seara; pentru intensificarea actiunii tonice este indicata si cura cu polen.
- cancer cu diverse localizari - o combinatie nu foarte apetisanta, dar foarte eficienta in acest tip de afectiuni, este aceea dintre sucul de catina (un sfert de pahar) si sucul de usturoi (2-3 lingurite). In leucemie, o cura de 1-2 luni cu suc de catina are efecte miraculoase.
- infectii virale: herpes, hepatita virala A, B si C, HIV - actiunea catinei nu se manifesta direct, asupra virusilor, ci prin stimularea imunitara, care se face gradat. Se recomanda cura cu suc de catina, vreme de minimum 40 de zile.
Pulberea
Mod de preparare: se obtine din fructele uscate ale catinei (se gasesc
in magazinele Plafar), care se macina cat mai fin, cu rasnita electrica
de cafea sau se piseaza in piua. Pulberea astfel obtinuta se pastreaza
in borcane de sticla (tinuta in pungi de hartie isi pierde, in mare,
uleiul gras, care este absorbit).
Mod de administrare:
Pentru intarirea sistemului imunitar: se administreaza cate 1 lingurita de trei ori pe zi, pe stomacul gol. Pulberea se tine sub limba vreme de 10-15 minute, inainte de a fi inghitita.
Maceratul
Mod de administrare:
Pentru intarirea sistemului imunitar: se administreaza cate 1 lingurita de trei ori pe zi, pe stomacul gol. Pulberea se tine sub limba vreme de 10-15 minute, inainte de a fi inghitita.
Maceratul
Mod de preparare: 2 lingurite de pulbere de catina se pun intr-un pahar
cu apa si se lasa la macerat, la temperatura camerei, de seara pana
dimineata, cand se amesteca cu o lingurita de miere lichida. Lichidul nu
se filtreaza, iar la sfarsit se consuma si pasta de catina ramasa in
pahar. Este un remediu preferat de copii si convalescenti, foarte usor
de asimilat si inviorator. Poate fi imbogatit prin adaosul unei
lingurite de pulbere de macese si de afine.
Mod de administrare: se consuma pe stomacul gol dimineata.
Pentru intarirea sistemului imunitar: Pentru cresterea imunitatii la copii, se face o cura de patru saptamani cu macerat la rece de catina, administrat cu un sfert de ora inaintea fiecarei mese.
· Ca tratament al diferitelor boli:
- in timpul regimurilor alimentare restrictive - se administreaza macerat de catina pentru stimularea poftei de mancare, combaterea asteniei, evitarea avitaminozei. Contra avitaminozei, care poate aparea pe parcursul regimului cu cereale integrale (numit si Oshawa - cunoscut de cititorii nostri pentru efectele spectaculoase in combaterea cancerului), sau dupa postul complet cu apa distilata este foarte eficienta pulberea: 3-4 lingurite pe zi.
- astenie, Parkinson - se face o cura cu macerat revigorant de catina si macese. Alimentatia va fi imbogatita cu polen, miere de albine, apilarnil.
- lipsa poftei de mancare - se ia macerat obtinut dupa metoda de mai sus din catina si macese, la care se adauga cateva picaturi de suc proaspat de lamaie. Se consuma pe stomacul gol, cu 15 minute inainte de masa.
Uleiul de catina
Mod de administrare: se consuma pe stomacul gol dimineata.
Pentru intarirea sistemului imunitar: Pentru cresterea imunitatii la copii, se face o cura de patru saptamani cu macerat la rece de catina, administrat cu un sfert de ora inaintea fiecarei mese.
· Ca tratament al diferitelor boli:
- in timpul regimurilor alimentare restrictive - se administreaza macerat de catina pentru stimularea poftei de mancare, combaterea asteniei, evitarea avitaminozei. Contra avitaminozei, care poate aparea pe parcursul regimului cu cereale integrale (numit si Oshawa - cunoscut de cititorii nostri pentru efectele spectaculoase in combaterea cancerului), sau dupa postul complet cu apa distilata este foarte eficienta pulberea: 3-4 lingurite pe zi.
- astenie, Parkinson - se face o cura cu macerat revigorant de catina si macese. Alimentatia va fi imbogatita cu polen, miere de albine, apilarnil.
- lipsa poftei de mancare - se ia macerat obtinut dupa metoda de mai sus din catina si macese, la care se adauga cateva picaturi de suc proaspat de lamaie. Se consuma pe stomacul gol, cu 15 minute inainte de masa.
Uleiul de catina
Este un remediu care se obtine exclusiv pe cale industriala, putand fi gasit in farmacii si Plafare.
Dupa uleiul de palmier, este al doilea din lume ca bogatie in vitamina E.
Mod de administrare:
Pentru stimularea sistemului imunitar: se iau 30-40 de picaturi pe zi, simplu sau cu putina miere (dar nu in apa, deoarece nu se dizolva, ci formeaza pelicula). O cura dureaza minimum 14 zile, dar cel mai indicat este de la 30 de zile in sus.
· Ca tratament al diferitelor boli:
- boli de piele, dermatoze care se agraveaza la frig - are efecte puternice mai ales asupra persoanelor devitalizate, cu o constitutie mai fragila.
- sensibilitate la frig, anemie - se fac mai multe cure succesive, fiecare de cate 21 de zile, cu zece zile de pauza.
- impotenta, sterilitate, insuficienta ovariana - se face un tratament de lunga durata (minimum trei luni), avand efect foarte puternic atunci cand este asociat cu tratamentul intern cu plante cu efecte hormonale (branca-ursului, naprasnic, ginseng, ginseng indian).
Utilizari externe:
- herpes, papiloma - in aceste doua afectiuni, aplicatiile de 2-3 ori pe zi cu ulei de catina (prin ungere cu un tampon de vata) pot avea rezultate spectaculoase.
- arsuri, arsuri chimice - anumite studii facute la noi in tara au pus in evidenta efectele exceptionale ale uleiului de catina aplicat pe arsurile in curs de vindecare. Totusi, intrucat tratamentul acestor afectiuni nu este simplu, se recomanda sa fie facut numai sub indrumarea medicului specialist dermatolog, mai ales la arsurile de gradul III-IV.
- tumori exteriorizate - se foloseste o combinatie in parti egale de ulei de catina si ulei de ricin (se gaseste in farmacii), cu care se ung de 2-3 ori pe zi zonele afectate. Aceasta combinatie da rezultate foarte bune si in tratamentul lipomurilor.
Dupa uleiul de palmier, este al doilea din lume ca bogatie in vitamina E.
Mod de administrare:
Pentru stimularea sistemului imunitar: se iau 30-40 de picaturi pe zi, simplu sau cu putina miere (dar nu in apa, deoarece nu se dizolva, ci formeaza pelicula). O cura dureaza minimum 14 zile, dar cel mai indicat este de la 30 de zile in sus.
· Ca tratament al diferitelor boli:
- boli de piele, dermatoze care se agraveaza la frig - are efecte puternice mai ales asupra persoanelor devitalizate, cu o constitutie mai fragila.
- sensibilitate la frig, anemie - se fac mai multe cure succesive, fiecare de cate 21 de zile, cu zece zile de pauza.
- impotenta, sterilitate, insuficienta ovariana - se face un tratament de lunga durata (minimum trei luni), avand efect foarte puternic atunci cand este asociat cu tratamentul intern cu plante cu efecte hormonale (branca-ursului, naprasnic, ginseng, ginseng indian).
Utilizari externe:
- herpes, papiloma - in aceste doua afectiuni, aplicatiile de 2-3 ori pe zi cu ulei de catina (prin ungere cu un tampon de vata) pot avea rezultate spectaculoase.
- arsuri, arsuri chimice - anumite studii facute la noi in tara au pus in evidenta efectele exceptionale ale uleiului de catina aplicat pe arsurile in curs de vindecare. Totusi, intrucat tratamentul acestor afectiuni nu este simplu, se recomanda sa fie facut numai sub indrumarea medicului specialist dermatolog, mai ales la arsurile de gradul III-IV.
- tumori exteriorizate - se foloseste o combinatie in parti egale de ulei de catina si ulei de ricin (se gaseste in farmacii), cu care se ung de 2-3 ori pe zi zonele afectate. Aceasta combinatie da rezultate foarte bune si in tratamentul lipomurilor.
Sucul proaspat
Se obtine prin zdrobirea fructelor proaspat culese, cu ajutorul unei linguri de lemn (contactul cu metalul duce la degradarea anumitor vitamine). Zdrobirea se face intr-un vas de portelan, pana cand se formeaza o pasta foarte aproape de consistenta lichida, care va fi consumata imediat, pentru a nu se oxida. De obicei, sucul de catina nu se consuma singur, pentru ca este prea puternic, ci in combinatie cu morcovul. La jumatate de pahar de suc de morcov se adauga 4-5 linguri de suc de catina, aceasta combinatie consumandu-se pe stomacul gol, de 2-3 ori pe zi.
Siropul de catina
Sucul proaspat de catina se conserva prin combinare cu miere - la o parte de suc se adauga doua parti de miere, dupa care se amesteca bine cele doua componente, pana cand se formeaza o pasta omogena. Siropul de catina se pastreaza in locuri intunecoase si racoroase si se administreaza din el 4-6 lingurite pe zi, in cure de lunga durata.
Ceaiul de catina
Se obtine prin fierberea a doua lingurite de fructe, intr-o cana de apa, vreme de 2-5 minute. Este un preparat inca destul de des folosit si l-am inclus in acest grupaj, in primul rand pentru a atrage atentia asupra ineficientei sale. De altfel, in general, extractele in apa obtinute din catina sunt ineficiente, deoarece vitaminele A, E, F se pierd, nefiind hidrosolubile. Apoi, prin fierbere se modifica mult structura biochimica complexa a fructului de catina, diminuandu-se si mai mult calitatile sale terapeutice. De aceea, este bine sa inlocuim acest tip de preparat cu pulberea, cu sucul sau cu siropul de catina.
Se obtine prin zdrobirea fructelor proaspat culese, cu ajutorul unei linguri de lemn (contactul cu metalul duce la degradarea anumitor vitamine). Zdrobirea se face intr-un vas de portelan, pana cand se formeaza o pasta foarte aproape de consistenta lichida, care va fi consumata imediat, pentru a nu se oxida. De obicei, sucul de catina nu se consuma singur, pentru ca este prea puternic, ci in combinatie cu morcovul. La jumatate de pahar de suc de morcov se adauga 4-5 linguri de suc de catina, aceasta combinatie consumandu-se pe stomacul gol, de 2-3 ori pe zi.
Siropul de catina
Sucul proaspat de catina se conserva prin combinare cu miere - la o parte de suc se adauga doua parti de miere, dupa care se amesteca bine cele doua componente, pana cand se formeaza o pasta omogena. Siropul de catina se pastreaza in locuri intunecoase si racoroase si se administreaza din el 4-6 lingurite pe zi, in cure de lunga durata.
Ceaiul de catina
Se obtine prin fierberea a doua lingurite de fructe, intr-o cana de apa, vreme de 2-5 minute. Este un preparat inca destul de des folosit si l-am inclus in acest grupaj, in primul rand pentru a atrage atentia asupra ineficientei sale. De altfel, in general, extractele in apa obtinute din catina sunt ineficiente, deoarece vitaminele A, E, F se pierd, nefiind hidrosolubile. Apoi, prin fierbere se modifica mult structura biochimica complexa a fructului de catina, diminuandu-se si mai mult calitatile sale terapeutice. De aceea, este bine sa inlocuim acest tip de preparat cu pulberea, cu sucul sau cu siropul de catina.
Bolile care se vindeca cu ajutorul catinei
ï‚· Gripa, guturaiul, sensibilitatea la raceli
- siropul de catina face in aceasta categorie de afectiuni adevarate
minuni, intarind in primul rand capacitatea naturala a organismului,
apoi prevenind complicatiile gripei, prin efectele sale bactericide. Se
iau preventiv 4-5 lingurite de sirop de catina pe zi, pe stomacul gol,
in cure de trei saptamani minimum. Odata afectiunea declansata, se iau
pana la 10-12 lingurite de sirop de catina pe zi, pentru a hrani
organismul si a-l ajuta sa se apere eficient.
ï‚· Hepatita, ciroza hepatica -
efecte miraculoase are sucul de catina administrat proaspat, o jumatate
de pahar pe zi. In absenta sucului proaspat, un substitut foarte bun
este si siropul, din care se ia o lingura de 3-4 ori pe zi, inainte de
mesele principale. Tratamentul cu ambele tipuri de preparate de catina
se asociaza cu un regim vegetarian strict.
ï‚· Anemia - se ia pulbere de catina, cate o lingurita rasa de 3-4 ori pe zi, in cure de cate o luna.
ï‚· Enterita, colita de putrefactie -
se consuma suc proaspat in amestec cu morcov (combinate in proportiile
indicate mai sus), 5-6 doze pe zi. Efecte foarte bune are si pulberea
luata pe stomacul gol inainte de masa: 1 lingura rasa de trei ori pe zi,
in cure de cate o saptamana.
ï‚· Ateroscleroza, fragilitate vasculara -
pulberea de catina, 1 lingurita administrata de patru ori pe zi pe
stomacul gol, ajuta la mentinerea sanatatii, a elasticitatii si a
integritatii vaselor de sange. Cele mai spectaculoase efecte se obtin cu
un preperat format dintr-o lingurita de pulbere de catina, una de polen
si una de miere. Se iau 4 lingurite pe zi din aceasta combinatie.
Persoane care aveau de pilda fragilitate capilara pronuntata au eliminat
acest neajuns dupa doua luni de tratament cu acest preparat. De
asemenea, pacientii care aveau sechele dupa accidente vasculare s-au
recuperat foarte rapid cu ajutorul acestui remediu.
ï‚· Adjuvant in bolile grave (cancer, leucemie, scleroza in placi)
- pulberea de catina, luata cate 1/2 - 1 lingurita inainte de masa,
mareste apetitul, puterea de digestie, stimuleaza rezistenta si
capacitatea de regenerare a organismului. Mai ales bolnavii care sufera
de intoxicatie medicamentoasa, care tin regimuri alimentare restrictive
ar trebui sa ia acest preparat.
ï‚· Alcoolism si tabagism
- studii facute in Rusia, tara in care tabagismul si mai ales
alcoolismul sunt un adevarat flagel, au pus in evidenta ca tratamentul
cu catina face mai usoara dezobisnuirea de aceste droguri si ajuta la
indepartarea sechelelor intoxicatiilor cu ele. De pilda, s-a constatat
la alcoolicii care au facut tratament cu catina in timpul curei de
dezintoxicare ca probleme cum ar fi tremuratul mainilor, nervozitatea,
iesirile violente sunt mult estompate fata de cei care nu urmeaza acest
tratament. Se tin cure de cate trei luni, timp in care se iau 3-4
lingurite de pulbere de catina pe zi.
ï‚· Adjuvant in bolile psihice -
administrarea regulata a catinei mareste in timp nivelul de serotonina
din creier, au concluzionat cercetatorii din Germania si Statele Unite.
Serotonina este un neurotransmitator care induce o stare de curaj calm,
foarte util celor care se confrunta cu depresii sau stari de teama.
Cresterea nivelului serotoninei prin tratamentele cu catina micsoreaza
simtitor numarul recidivelor bolilor psihice, dar si al sinuciderilor,
al actelor antisociale etc. Se fac cure indelungate (6 luni) cu pulbere
de catina: 1 lingurita de patru ori pe zi.
Aplicatii externe ale catinei
ï‚· Eczeme infectioase -
se zdrobesc fructele proaspete de catina si se aplica direct pe zona
afectata, unde se lasa vreme de jumatate de ora. In final se clateste
zona tratata si se lasa sa se zvante in aer liber. Pe eczemele uscate se
aplica in final si un strat protector de ulei de catina.
ï‚· Revigorarea tenului obosit -
se aplica direct pe piele siropul de catina (al carui mod de obtinere a
fost prezentat mai sus) si se lasa vreme de 20 de minute. Se spala apoi
pielea cu un tampon de vata inmuiat in infuzie de musetel. Tratamentul
se face de 2-3 ori pe saptamana.
Uleiul de catina
Fructul de catina, mai ales coaja, contine 2 pana la 8% ulei gras cu proprietati terapeutice puternice, care insa nu poate fi obtinut casnic, ci numai cu ajutorul unor instalatii speciale. Acest ulei, pe care il gasim in mai toate magazinele si farmaciile naturiste, este foarte bogat in vitaminele A si E, care sunt foarte usor asimilabile in aceasta forma.
El
are efecte regenerante, intineritoare si este folosit in foarte multe
boli, atat pentru prevenire, cat si pentru tratare. Se administreaza, de
regula, la adulti - cate 20 de picaturi, de trei ori pe zi, iar la
copiii peste un an - cate 5 picaturi, de trei ori pe zi. Iata in
continuare cateva aplicatii ale sale:
l Boli de ochi - datorita extraordinarei sale bogatii in vitamina A, uleiul de catina este un elixir pentru ochi. El mareste acuitatea vizuala, combate oboseala oculara, incetineste evolutia bolilor de ochi.
l Boli de ochi - datorita extraordinarei sale bogatii in vitamina A, uleiul de catina este un elixir pentru ochi. El mareste acuitatea vizuala, combate oboseala oculara, incetineste evolutia bolilor de ochi.
ï‚· Potenta, fertilitate la barbati si femei -
uleiul de catina este cea mai bogata substanta naturala in vitamina E
din lume. Vitamina E este supranumita si vitamina tineretii si a
fertilitatii, tratamente de 2-3 luni cu ea ajutand la relansarea
activitatii glandelor sexuale, la redobandirea vigorii si a
dinamismului.
ï‚· Regenerarea tesuturilor dupa arsuri, raniri, interventii chirurgicale -
cura interna de o luna cu ulei de catina ajuta la regenerarea rapida a
pielii si a mucoaselor, dubland practic viteza de vindecare.
ï‚· Psoriazis, sclerodermie, dermatoze rezistente la tratament - tratamentul intern de minimum doua luni cu ulei de catina are un efect benefic deosebit asupra pielii. La
persoanele sanatoase, cura cu ulei de catina face pielea mai
stralucitoare, mai elastica si ii da un aspect tanar. In cazul
persoanelor cu boli de piele cronicizate, cura cu ulei de catina
grabeste, si in anumite cazuri, deblocheaza procesele de vindecare.
ï‚· Accelerarea proceselor de dezvoltare mentala si fizica la copii -
cinci picaturi de ulei de catina, luate de trei ori pe zi, ajuta la
reglarea proceselor de crestere si maturizare a copiilor si
pubertinilor.
Cateva utilizari externe ale uleiului de catina
Cateva utilizari externe ale uleiului de catina
ï‚· Arsuri - se aplica ulei de catina pe locul afectat, dezinfectat in prealabil.
ï‚· Protectia pielii la frig, vant si radiatiile solare -
se unge pielea cu un strat subtire de ulei de catina inainte de a fi
expusa la factorii agresivi de mediu. Aplicat pe piele, uleiul de catina
are efecte de filtrare a razelor ultraviolete si a altor tipuri de
radiatii cu efecte nocive asupra pielii.
ï‚· Degeraturi
(prevenire si tratare) - se aplica ulei de catina atat cat poate
absorbi pielea pe zonele afectate sau care urmeaza sa fie expuse la
frig.
Ce folosim de la catina
In principal, se folosesc fructele, care sunt o adevarata farmacie, continand aproape toate vitaminele si mineralele necesare organismului uman. Foarte putini stiu insa ca si alte parti ale plantei au proprietati terapeutice deosebite. De pilda, scoarta de pe ramuri are efecte antiseptice, astringente si remineralizante foarte puternice, in timp ce radacinile sunt un antibiotic si un stimulent imunitar extraordinar.
Fructele se desprind foarte greu de pe ramuri, iar spinii va vor rani in timpul culesului. Pentru a simplifica lucrurile, crengutele incarcate cu fructe vor fi mai intai desprinse prin taiere de pe trunchi, urmand ca ulterior sa fie luate fructele de pe ramuri cu ajutorul unei furculite. Contrar asteptarilor, acest tratament nu va dauna plantei, care are o asemenea vitalitate, incat in urma taierii va scoate de doua - trei ori mai multe ramuri (este o metoda folosita de gradinari pentru a indesi arbustii de catina din gardurile vii) in anul urmator de vegetatie.
Scoarta de pe ramurile care raman dupa culegerea fructelor se desprinde simplu, prin cojirea cu un cutit. Pentru simplificare, in terapie se folosesc ramurile cu tot cu scoarta, asa cum vom vedea in continuare, la metodele de preparare.
Radacinile sunt rareori folosite in terapie, pentru ca, pe de o parte, sunt greu de obtinut (dezgroparea acestora nu este o treaba deloc usoara), iar pe de alta parte, taierea lor, spre deosebire de cea a crengutelor, afecteaza grav vitalitatea arbustului. In plus, aceste radacini au proprietati destul de asemanatoare cu scoarta, asa ca avem un inlocuitor valoros.
Cum preparam scoarta si ramurile de catina
Pulberea - se obtine din scoarta lasata la uscat vreme de doua saptamani si apoi macinata cu rasnita electrica de cafea. Se obtine astfel un praf gri-albicios, cu virtuti vindecatoare deosebite, din care se administreaza cate o jumatate de lingurita de patru ori pe zi.
Tinctura - sapte linguri de praf de coaja se pun intr-o sticla cu 250 ml alcool alimentar de 70-80 de grade. Se lasa la macerat 15 zile, agitand des, dupa care se strecoara. Se ia de 3 ori pe zi cate o lingurita diluata in 100 ml apa. Extern, se dilueaza in functie de toleranta si se aplica pe rani ca cicatrizant.
Decoctul - se obtine din crengile necojite si cu eventualele frunze care au ramas. Doua maini de ramuri de catina, maruntite in prealabil, se lasa intr-o jumatate de litru de apa de seara pana dimineata, cand se filtreaza. Maceratul obtinut se pune deoparte, iar ramurile se maruntesc si se fierb vreme de douazeci de minute la foc mic, dupa care se filtreaza si se lasa la racit. In final, se combina cele doua extracte, obtinandu-se aproximativ trei sferturi de litru de preparat, care se consuma pe parcursul unei zile.
Preparat dezinfectant - se fierbe o mana de ramuri de catina, taiate marunt, in jumatate de litru de otet, la foc mic, vreme de 10 minute, dupa care se lasa la racit si se filtreaza. Ramurile ramase dupa filtrare se ard complet, iar cenusa rezultata se combina cu putin din otetul obtinut anterior, asa incat sa se formeze o pasta, care se aplica pe locurile afectate.
Cum preparam fructele de catina
Sucul proaspat se obtine din fructele de catina de curand culese, care se spala cu apa rece si apoi se zdrobesc in mixer sau prin masina de tocat. Se obtine un suc gros, portocaliu la culoare, care se consuma in maximum 24 de ore de la preparare. Se iau 2-3 linguri de patru ori pe zi, de obicei diluat cu suc de mere.
Siropul se prepara amestecand o jumatate de litru de suc cu o jumatate de litru de miere. Dupa omogenizare, acest amestec se pastreaza intr-o sticla bine inchisa, la frigider, unde rezista si cateva luni. Se iau cate patru-sase linguri pe zi, in cure de lunga durata.
Pulberea de fructe uscate se obtine prin macinarea cu rasnita electrica de cafea a fructelor uscate. Se administreaza cate o lingurita, de patru ori pe zi, ca vitaminizant si remineralizant.
Uleiul de catina poate fi extras numai cu o aparatura speciala. Il gasim in Plafaruri si farmacii, ca atare, sau conditionat sub forma unor gelule. Se administreaza cate 30 de picaturi, de trei ori pe zi, in cure de minimum trei saptamani.
Catina in uz intern
ï‚· Imunitate scazuta, sensibilitate la infectii
- se va face o cura cu suc de catina, din care se beau 3 linguri, de
patru ori pe zi, diluat cu putina apa sau suc de mere. Acest suc are
puternice efecte remineralizante si vitaminizante, ajutand organismul sa
lupte cu boala. Mai mult, fructul de catina are proprietati
antibiotice, combatand direct infectiile bacteriene.
ï‚· Hepatita acuta, hepatita cronica evolutiva, ciroza in faze incipiente
- o eficienta extraordinara are urmatorul preparat: un sfert de litru
de decoct de ramuri, obtinut dupa reteta de mai sus, se combina cu o
jumatate de pahar (100 ml) de suc proaspat de fructe de catina. Rezulta o
licoare foarte putin placuta la gust, dar cu efecte antivirale, tonice
si regenerative hepatice extraordinare. Se beau doua pahare (aproximativ
400 ml) din acest preparat zilnic, in cure de minimum doua luni.
ï‚· Adjuvant in gripa, bronsita, pneumonie
- se iau zilnic 6 linguri de sirop de catina pe stomacul gol, cu putina
apa. Este un stimulent imunitar rapid, mareste rezistenta organismului
la accesele de febra, grabeste vindecarea.
ï‚· Hemoragii interne
- ca prim ajutor, pana la tratamentul medical de specialitate, se
administreaza doua lingurite de pulbere de scoarta de catina pe stomacul
gol, cu putina apa. Are efecte astringente si cicatrizante extrem de
puternice.
ï‚· Copii rahitici, distrofici, foarte sensibili la boli
- se administreaza in fiecare zi cate 6 lingurite din amestecul in
parti egale ale sucului de fructe cu decoctul de tulpini de catina. In
ciuda gustului, are efecte remineralizante si vitaminizante inegalabile.
In medicina populara romaneasca, se mai recomanda baile facute
saptamanal cu decoct de tulpini de catina.
ï‚· Bolile splinei -
se combina o parte de tinctura de scoarta de catina cu trei parti de
suc de fructe de catina. Se obtine un preparat slab alcoolizat, din care
se ia cate o lingura de patru ori pe zi, in cure de minimum 60 de zile.
ï‚· Sterilitate masculina si feminina, imbatranire prematura
- se face o cura cu ulei de catina, din care se iau cate 30 de
picaturi, de doua ori pe zi. Este un foarte puternic vitaminizant E
(vitamina tineretii si fertilitatii) si relanseaza activitatea
hormonala, atat la femei, cat si la barbati.
ï‚· Depresie, anxietate
- se face un tratament cu extract complet de catina, obtinut prin
combinarea in proportie 2:1 a sucului de catina cu decoctul de catina.
Acest preparat este bogat printre altele in serotonina - un
neurotransmitator care induce o stare de calm, de curaj si de optimism.
ï‚· Adjuvant in dermatoze diverse
- se face o cura de patru - sase saptamani cu ulei de catina, care
stimuleaza puternic procesele trofice de la nivelul pielii. Se iau cate
30-50 de picaturi de ulei de catina de doua ori pe zi.
ï‚· Diaree, dizenterie
- ca remediu de urgenta, se iau 1-3 lingurite de pulbere de scoarta de
catina. Pe termen lung, rezultate foarte bune se obtin prin tratamentul
cu decoct de ramuri, din care se beau 3 cani pe zi. Are puternice efecte
astringente si antibiotice (neutralizeaza bacteriile din intestin),
fiind util si in tratarea enteritelor, colitelor, precum si a cistitelor
hemoragice.
Catina in tratamente externe
ï‚· Eczeme infectioase
- se aplica pe locul afectat preparatul dezinfectant obtinut prin
combinarea otetului din ramuri de catina cu cenusa rezultata in urma
arderii lor. Aplicatia se face de doua ori pe zi, pana la completa
vindecare.
ï‚· Pentru protectia pielii impotriva razelor ultraviolete si a frigului
- se recomanda combinarea a 50 de picaturi de ulei de catina cu o
lingura dintr-un unguent obisnuit, obtinandu-se o crema cu virtuti de
protectie excelente. In medicina populara, se folosea un preparat
rudimentar, dar cu efecte uimitor de bune: trei linguri de pulbere fina
de catina, obtinuta din fructele uscate prin macinare, urmata de o
cernere ulterioara, se combinau cu patru linguri de unt si se amesteca
bine pana la omogenizare. Aceasta unsoare se pastra la rece si se aplica
de cate ori era nevoie.
ï‚· Raie
- se aplica pe locul afectat pasta obtinuta din cenusa de ramuri de
catina combinata cu otetul. Dupa ce se unge bine locul, se pune deasupra
o folie de plastic, care se leaga astfel incat sa creeze un mediu cat
mai umed pe zona tratata. Aplicatia dureaza patru ore si se face de doua
ori pe zi, vreme de minimum o saptamana.
Catina si frigul iernii
Iarna
este, de regula, asociata si cu un consum redus al substantelor
vitaminate - mai ales la persoanele care nu consuma fructe si legume
bogate in vitamine. Acest deficit poate aparea si la cei care nu prea
mananca in sezonul rece muraturi (obtinute prin fermentatie - adica prin
saramura), bors, paine neagra, tarate. Mancarurile "rafinate", chiar
daca or fi ele placute ochiului si gustului, le consider a fi, mai
degraba, obiceiuri proaste. De
aceea, mai ales in sezonul rece, catina alba aduce organismului
vitaminele necesare, ca si acizii grasi esentiali. Dupa cum se stie,
dupa maces, catina contine cea mai mare cantitate de vitamina C.
Ulei de catina pentru protectia pielii
Totusi, iarna nu trebuie uitate partile din corp cele mai expuse frigului: fata, mainile, picioarele - care pierd vitaminele liposolubile necesare metabolismului. Indicate in tratarea mainilor, a fetei (in special la femei) sunt preparatele vitaminate, dar si cele cu extract de catina (vitamine solubile in grasimi). Iata doua retete, numai bune de preparat acum, iarna. Pentru bucuresteni, catina este usor de gasit, in Pietele Obor si Amzei.
Totusi, iarna nu trebuie uitate partile din corp cele mai expuse frigului: fata, mainile, picioarele - care pierd vitaminele liposolubile necesare metabolismului. Indicate in tratarea mainilor, a fetei (in special la femei) sunt preparatele vitaminate, dar si cele cu extract de catina (vitamine solubile in grasimi). Iata doua retete, numai bune de preparat acum, iarna. Pentru bucuresteni, catina este usor de gasit, in Pietele Obor si Amzei.
Ä„
Se usuca 100 g fructe de catina la 60 grade C (fie pe calorifer, fie-n
cuptor). Se macina apoi boabele in rasnita de cafea, rezultand 20-25 g
pulbere uscata, care contine 2,5 ml ulei pur. Peste pulbere se adauga
50-70 ml ulei (de soia, floarea soarelui, de germeni ori de masline) si
se amesteca. Se lasa
inca doua zile, amestecand din cand in cand. Se foloseste partea de
deasupra a amestecului, fie ca atare, fie-n amestec cu o crema oarecare.
Se ung fata, mainile si picioarele.
Iarna,
organismul isi autoregleaza energia si-n acest scop trebuie activate
procesele oxidative. Procesele energetice necesita aport de grasimi, dar
si aceste arderi au nevoie de complexul B, vitaminele PP, B2, C
(provenite si din tarate de grau si grau incoltit), completate cu
celelalte substante din catina.
Ceai de catina pentru protectia fetei
Ä„ Se face un ceai din fructe uscate de catina (la o cana de apa se pune o lingurita de fructe uscate) si se da un clocot. Inainte de-a fi indulcit, se scot din ceai doua lingurite de lichid si se da pe fata si maini, apoi se unge cu crema de mai-nainte.
Ä„ Se face un ceai din fructe uscate de catina (la o cana de apa se pune o lingurita de fructe uscate) si se da un clocot. Inainte de-a fi indulcit, se scot din ceai doua lingurite de lichid si se da pe fata si maini, apoi se unge cu crema de mai-nainte.
+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
Pe situl meu veti gasi peste 2,000 de pagini cu informatii despre retete, remedii si terapii naturiste:
Peste 300 de remedii naturiste:
Sute de Retete naturiste (alifii, ceaiuri, comprese, cataplasme etc)
Catalog cu peste o suta de plante medicinale
Zeci de Terapii alternative
Peste 100 de carti electronice Gratuite (le puteti downloada sau citi online):
Un catalog al produselor Calivita
Un catalog cu peste 300 de afectiuni si schema de tratament recomandata
Toate aceste materiale plus MII de alte resurse/prezentari/documentare etc (peste 200 Mb de informatie) le-am inscriptionat pe CD-ul Medicina Naturista.
Detalii aici:
O zi excelenta va doresc
Dan Paunescu
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu