SPERIETOAREA DE A MÂNCA TOT DIN FARFURIE -
La un articol din Dilema Veche:
am gasit un raspuns deosebit, il redau aici si multumesc autorului, Cezar Parlog
SPERIETOAREA DE A MÂNCA TOT DIN FARFURIE
Ecranele
TV-urilor, ba chiar şi difuzoarele aparatelor de radio, au început de
ceva vreme să ne bombardeze, tot reamintindu-ne cum că “pentru o viaţă
sănătoasă, evitaţi excesul de sare, zahăr şi grăsimi”.
Da, nici un
neadevăr în cele zise, sînt perfect îndreptăţite îndrumările. Însă poate
ar trebui să ne întoarcem puţin, ba chiar să zăbovim şi asupra unei
ancestrale neaoşe poveţe:
“MĂNÎNCĂ TOT DIN FARFURIE!”
În
alte vremi, prin cămine studenţeşti, internate, şi cu atît mai mult
prin fosta (de un an şi patru luni, ori pentru T.R.-işti, doar de nouă)
armie, nu mai era nevoie ca cineva să facă acest îndemn. Era o minune
cum de se goleşte farfuria, înainte chiar de a începe să simţi “gustul”
mîncării… Ba nici mirosul nu mai întîrzia cu mult mai mult.
“DACĂ NU MĂNÎNCI TOT DIN FARFURIE, NU TE UIŢI LA TELEVIZOR !”
Oare
nu devine un prim pas spre obezitate acest îndemn, repetat uneori şi
pentru felul unu, şi pentru al doilea?... Că în cazul deseretului, rar
cred că trebuie să fie cazul…
“DACĂ MĂNÎNCI TOT DIN FARFURIE, ÎŢI DAU O BOMBOANĂ!”
De
ce n-ar deveni mîncatul, în felul ăsta, o acţiune pe fond emoţional
care devine o obişnuinţă implementată încă din copilărie, şi care în
timp va avea un efect de bumerang?
“DACĂ NU MĂNÎNCI TOT DIN FARFURIE, RĂMÎI MIC ŞI PRICĂJIT!”
Şi nu doar bunica cu ale ei trucuri insista şi vrea ca tu să mănînci tot din farfurie…
Nu
cumva în acest fel ne pierdem propriile limite culinare şi ajungem să
luăm drept etalon pentru cît avem nevoie să mîncăm, farfuria? Nevoile
organismului devenind astfel “călcate” în picioare” de limite
artificiale impuse de un simplu obiect? Ş-atunci să umblăm la
dimensiunea lor?
“MĂNÎNCĂ TOT DIN FARFURIE DACĂ VREI SĂ PRIMEŞTI DESERTUL!”
Apoi, nici nu este frumos… se înfundă chiuveta. După caz scurgerea de la maşina de spălat vase.
“DACĂ NU MĂNÎNCI TOT DIN FARFURIE NU MERGEM AFARĂ!”
În
fond, la restaurant fiind, e normal să mănînci tot ce ai comandat. Apoi
şi - evident, plătit. + 10% tips. Ba chiar, în caz contrar creezi
oportunitatea, unui următor client, să se bucure de părţi
“nevalorificate” din meniul tău. Din cele care au mai putut fi
recuperate (spălate?). Există şi varianta credibilă a anulării acestei
”operaţiuni,, adăugînd un pumn de sare. Peste resturi. Alţii, plimbaţi
mai des pe afară, au deja încetăţenită obişnuinţa de a solicita ca
resturile să le fie puse în „traistă”. Pentru „cîine”, în fapt, pentru o
următoare masă.
MĂNÎNCĂ TOT DIN FARFURIE!
O frază pe care o
tot repetă la infinit părinţii, aşa cum şi ei au auzit-o cînd erau
mici, şi aşa cum poate va ajunge şi mai departe. În vecii vecilor…
Dar oare în folclorul familial al altor naţii, cum este?
Cezar PÂRLOG
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu