luni, 23 septembrie 2013

Stiluri de invatare la copii si metode prin care ii poti ajuta


Stiluri de invatare la copii si metode prin care ii poti ajuta Ai observat cum atunci cand invata copilul tau sta in pat sau asculta muzica, se plimba prin camera sau are televizorul deschis? Desi simbolul studiului este reprezentat de imaginea scolarului asezat la birou, cu un creion in mana si foaia in fata, inconjurat de carti si de o liniste profunda, acest lucru nu este valabil pentru toata lumea.

Specialistii in educatie au cazut de acord asupra faptului ca stilul de invatare difera de la o persoana la alta. Intr-o clasa de elevi, unii copii inteleg mai bine ideile predate ascultand explicatiile profesorului, unii prin vizualizarea lor scrise pe tabla, iar altii prin exercitii practice. Astfel, exista trei stiluri fundamentale de invatare: vizual, auditiv si kinestezic, fiecare dintre ele avand caracteristici si metode specifice.

Scolarii care se incadreaza in stilul vizual retin cel mai bine informatiile prin vizualizarea lor. Insemne precum grafice, diagrame, ilustratii sau filmulete ori prezentari interactive reprezinta instrumentele specifice acestui stil de invatare. Copiii “vizuali” inteleg mai bine o problema atunci cand o vad scrisa pe hartie, decat atunci cand cineva le povesteste despre ea.

Metodele potrivite stilului vizual de invatare sunt:

●    Folosirea planselor, a graficelor, si a hartilor;
●    Desenarea schemelor;
●    Punerea pe hartie a informatiilor si revizuirea notitelor;
●    Sublinierea si folosirea markerelor colorate;
●    Impartirea informatiilor pe culori;

Stilul auditiv implica o preferinta pentru ascultarea explicatiilor in detrimentul citirii lor.
Cei care se incadreaza in acest stil retin mai usor informatiile prin recitarea lor cu voce tare si sunt foarte buni la a-si aminti lucrurile pe care le aud in jurul lor.

Metodele de invatare pentru stilul auditiv sunt:

●    Discutii despre lucrurile care trebuie invatate cu altii sau cu ei insisi;
●    Citirea informatiilor cu voce tare sau inregistrarea lor si ascultarea ulterioara;
●    Citirea unei carti in acelasi timp cu ascultarea variantei audio;
●    Metoda asocierii cuvintelor;
●    Asocierea informatiilor cu o melodie si ascultarea acesteia pentru rememorarea lor;
●    Limitarea surselor de zgomot;

Stilul kinestezic presupune retinerea informatiilor prin punerea lor in practica. Copiii care se incadreaza in acest stil ar putea avea dificultati in a sta la un loc atunci cand invata si isi pot insusi mai repede informatiile prin scrierea si prin transpunerea lor in exercitii practice.

Metode specifice stilului kinestezic de invatare:

●    Citirea cu voce tare si urmarirea cuvintelor pe pagina cu degetul;
●    Scrierea repetata a informatiilor pentru memorarea lor;
●    Sublinierea si folosirea markerelor colorate;
●    Plimbatul prin camera si pauzele frecvente si scurte;
●    Activitati practice, precum construirea de machete sau intelegerea informatiilor prin jocuri;

De obicei, nimeni nu se incadreaza perfect intr-un singur stil, de cele mai multe ori recurgandu-se la o combinatie de metode in functie de informatiile care trebuie retinute. Insa fiecare are o inclinatie puternica spre un stil anume.

Ca sa descoperi care este stilul principal de invatare al copilului tau, cel mai bine este sa testezi impreuna cu el mai multe metode, asa incat sa le identifici pe cele potrivite. De exemplu, pentru intelegerea unor informatii matematice poti recurge la planse desenate, o metoda vizuala si auditiva. Cand micutul se plictiseste, recurge la o metoda kinestezica: jucati-va un joc de societate care foloseste zaruri, cum ar fi Monoply, si pune-l sa numere cate spatii trebuie sa avanseze fiecare jucator.

Alternand metodele de invatare, vei aduce un plus de noutate in rutina rezolvarii temelor si in timp vei putea sa identifici abordarea potrivita pentru copilul tau. Astfel, cel mic va putea sa asimilize si sa inteleaga mai usor informatiile predate la scoala. De asemenea, vei reusi sa comunici mai bine cu el si sa-i oferi conditiile de studiu potrivite.

Articol oferit de KIBOKO

Niciun comentariu: