miercuri, 6 noiembrie 2013

Muzica şi viaţa intrauterină


Un rezultat surprinzător este prezentat de o echipă de cercetători de la Universitatea
din Helsinki. Conform studiului lor, bebeluşii îşi amintesc timp de patru luni de la naştere melodiile pe care le-au auzit pe când se aflau în uter.
Constatarea oamenilor de ştiinţă sugerează că mamele care dezvoltă o simpatie pentru Mozart, Vivaldi sau Bach în speranţa de a stimula dezvoltarea copiiilor nenăscuţi încă, nu o fac degeaba.
Cercetătorii finlandezi au dat unor femei gravide un CD pe care le-au rugat să-l asculte la un nivel ridicat, de cinci ori pe săptămână, în ultimele trei luni de sarcină. Ele au fost deasemena rugate să distrugă CD-ul după naştere.

La scurt timp după naştere, copiii au fost puşi să asculte melodia de pe CD, iar undele lor cerebrale au fost măsurate. Foarte important este că aproximativ una din opt note ale melodiei au fost modificate.
Un al doilea grup de copii, care nu au fost expuşi la ascultarea melodiei înainte de naştere, au fost şi ei supuşi măsurării undelor cerebrale în timp ce melodia era difuzată.
Creierele celor care auziseră melodia înainte de naştere au reacţionat mai puternic la asculatarea cântecului, dar numai la notele cunoscute.
Este cunoscut faptul că bebeluşii pot auzi zgomote din afara uterului, cu toate că acestea sunt destul de înăbuşite. Studii anterioare au arătat că nou-născuţii îşi amintesc cuvinte pe care le-au auzit înainte de naştere şi se pare că pot recunoaşte chiar şi melodia telenovelei preferată de mamele lor.
Acest ultim studiu dovedeşte însă pentru prima dată că amintirile sunt stocate timp de cel puţin patru luni. Cercetarea a fost publicată în revista PLoS One şi încearcă să exploreze influenţa pe care muzica o poate avea asupra dezvoltării creierului copiiilor aflaţi înainte de naştere. 

Niciun comentariu: