luni, 3 octombrie 2011

Mama, ce e mai important, oala sau copilul?!

priorities-wheelLa asa intrebare, asa raspuns
Se spune ca raspunsurile sunt in noi, asteapta cumva intrebarile potrivite ca sa iasa la iveala. Intreaba si asculta. Te intreaba si te asculta,…daca esti tu cu tine insuti.
Asadar, pana ajungi la raspunsurile potrivite trebuie sa stii sa pui/ sa auzi intrebarea potrivita. Asta se intampla intr-o sedinta de coaching. Asta face coach-ul, dar poti face si tu.
Una dintre intrebarile de la care se poate porni ar fi: ce e important pentru tine acum?
Cat de important pentru tine este sa…? Cum iti vei da seama ca asta e important pentru tine? Ce ai pus astazi pe agenda ta si ce e cu adevarat important din ea? Cat de des te invinovatesti ca nu faci lucruri care, de fapt, nu au nicio importanta pentru tine? Ce s-a intamplat azi cu adevarat important pentru tine? De ce e important sa faci ceva anume si nu altceva? etc.

Mi-am dat seama de puterea unei astfel de intrebari inainte sa fac cursul de coaching, inainte sa stiu ca exista o intreaga teorie si…practica despre a pune intrebari, a asculta, a discerne. Iar intrebarea a venit dinspre un copil. Am avut insa disponibilitatea sa inteleg intrebarea, sa invat ceva din asta si implicit sa imi dau singura raspunsul…potrivit.
Mama, ce e mai important, oala sau copilul?!
M-a intrebat la un moment dat baiatul meu de 8 ani…cand de zor spalam vase in bucatarie si eram cu gandul la atatea alte treburi …gospodaresti. Iar copilul meu tinea neaparat sa-mi arate ceva iar eu il amanam pentru a nu stiu cata oara.
Si brusc, am avut o revelatie. Cine/ce mai putea sa astepte, cine avea nevoie de privirea, aprecierea mea, pentru cine timpul nu statea in loc, cine avea cu adevarat nevoie de mine : copilul sau…oala?
De atunci, cand trebuie sa fac o alegere, cand ma simt presata din mai multe parti, imi pun aceasta intrebare aparent atat de banala : ce e mai important pentru mine acum? Si dintr-o data, lucrurile se lumineaza, raspunsul vine simplu, nefortat si ce e esential, actionez in consecinta , in congruenta cu mine. Stiu ca alegerea pe care am facut-o e cea mai buna, nu mai privesc inapoi gandindu-ma “dar daca…era mai bine sa…”. Intrebarea potrivita imi da siguranta unui raspuns potrivit.
Asadar, pentru tine, ce e mai important acum?
La capatul acestor randuri sigur ai un raspuns. Cel potrivit...
O zi frumoasa iti doresc.

Niciun comentariu: