Am adus pe lume un copil, doi copii, unii trei copii, altii patru copii.
Cand ai un copil e intr-un fel, cand ai doi copii e in alt fel, cand ai trei deja e asa, cand ai patru deja e ... poate mai usor ca se ajuta unii pe altii? Depinde de cum pornim la drum.
Timpul zboara, iti doresti sa faci atatea... atatea pentru copii, atatea pentru tine, atatea pentru familie...
Incepi sa te grabesti, sa gonesti... si tot nu iese, orice viteza ai lua, si in a cincea parca tot pierzi si startul si sosirea.
Si alaturi de cei mai puri, de copiii dragi, de cei care chiar te iubesc neconditionat, pentru care esti soarele, si nu la figurat, ajungi sa tipi, sa ii repezi.
De cate ori am auzit oare:
- "Vezi sa nu cazi!"
- " Nu vezi ce faci?"
- " Vrei sa te ranesti?"
- " Taci!"
- " Treci in camera ta!"
- " Nu vezi ca eu lucrez?"
- "Ti-am zis eu ca e periculos sa faci asa!"
Gandirea pozitiva este solutia. Mai precis, gandirea pozitiva concretizata in limbaj pozitiv, exprimarea gandurilor in propozitii pozitive. In spatele gandirii pozitive, sau in fata, sau in toate partile, este optimismul, speranta ca va fi bine, increderea ca se poate, ca eu pot, ca si copilul poate. Da, poti sa stapanesti stresul! Da, poti alege sa fii fericit si cand ai probleme! Da, poti sa zambesti si cand ai foarte mult de lucru. Este o atitudine care merita tot ca sa o inveti!
Romanii stiu sa faca haz de necaz, dacii, strabunii nostri, cantau la inmormantari.
Sa ne dam voie sa fim relaxati interior si bucurosi. Meritam!
Un proverb spune: "Bucura-te de bucuriile mici, sunt cele mai multe!"
Concret, cateva exemple:
In loc de: - Vezi ca te lovesti!
Spunem: - Hai in partea asta sa ne jucam! sau - Hai sa iti arat si jocul acesta!
In loc de: - Vrei sa lovesti?
Spunem: - Obiectul acesta este periculos, are o parte ascutita care taie / rupe. Mai bine o punem impreuna pe dulap, sa ne ferim.
In loc de: - Nu lovi copilul!
Spunem: - Mangaie si iubeste copilul! Uite cum se bucura ca ai venit!
In exprimarea pozitiva se evita complet folosirea cuvantului nu. Ideea este ca in momentul in care tu ii dai creierului o informatie, el o rumega muuuult timp. Daca ii spui: "- nu te juca cu cutitul", creierul se gandeste doar la cuvintele pe care i le-ai oferit, respectiv joaca cutit. Daca ii spui: "- nu va bateti!", creierul este complet focalizat pe bataie. Ca sa scoti omul dintr-o situatie neplacuta, spune-i solutia, spune-i cum ti-ar place sa fie situatia, descrie-i prin cuvinte, cat de multe, o solutie placuta pentru toti. Incurajeaza copilul, spune-i: " - Eu cred ca tu poti sa te descurci in aceasta situatie!", - Eu cred ca tu vei gasi o solutie!", "-Eu cred ca tu poti sa faci asta (si spuneti exact ce doriti)". Rezultatele sunt instantanee si spectaculoase!
Succes, dragi parinti pozitivi! Mamă in Era Vărsătorului
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu